Beyler Mah. H.Oktay Sk. Pasaj İç Kapı No:2 Bursa / İznik (0224) 757 32 32
0
0.00 
  • Sepet Boş

    Sepetinizde Ürün Bulunmamaktadır

İyi Baklava Nasıl Anlaşılır ?

 

Peki güzel ve kaliteli bir baklavayı nasıl anlayacağız? Bunun için bizim vitrinlerimizi ziyaret etmeniz yeterli ama biz yine de sizleri bilgilendirmek için kendi ölçütlerimizi aktaralım. Güzel ve kaliteli baklava 5 duyumuz ile anlaşılır: Bunu görebilmek, kaliteyi anlamak pek de zor değildir esasen. Beş duyu organımıza hitab eden baklavalar bunlardan nasıl tam not alabilecek onu öğrenelim. İlk etapta görme duyusuyla başlayalım, güzel bir baklava, daha vitrindeyken gözünüze çarpar, tepsisinde sanki altın varmış gibi gözlerinizi alır, rengini belli eder. Altına gönderme yapmamızın sebebi tam kararında pişirilmiş baklavamızın renginin, altın sarısına çalması ve hatta Antepli eski ustalarımız, buna 24 ayar altın rengi derlermiş. Sadece rengi değil ayrıca baklavalar diri görünmeli, ne kadar çıtır oldukları belli olmalı, görünüşüyle iştahınızı cezbetmeli. Ayrıca önemli ve hayat kurtaran bir detay daha eğer baklava tepsisinin dibinde fazla şerbet birikmişse, bu baklavanın kilo da ağır gelmesi için gereğinden fazla şerbet verilmiş olabilir. Kaliteli baklavada şerbet tam ayarında olmalı, olmalı ki, baklavayı hem tartıda hemde damakta ağırlaştırmasın. Gelelim işitme duyumuza, bu duyumuza hitab eden bir baklava çatalı batırdığınız anda, bir çıtırtı duyulmalıdır. Bu, kırk kat yufkanın incecik açıldığını ve baklavanın iyi piştiğini gösterir. Yufkası bizim ustalarımızın deyimiyle “adeta şeffaf olacak, baktığınızda arkası görünecek” yani ne kadar ince açılırsa o kadar güzel bir baklava olur. Gözlerimize, kulaklarımıza hitap eden baklava sırada zorlu bir etaba geliyor. Koku alma duyumuza burada kullandığımız mevsiminde yöresinden gelen kaliteli malzemeler kendini belli etmelidir. Bunu anlamak da bir hayli kolaydır baklavayı ağzınıza yaklaştırdığınızda, burnunuza has tereyağının, kullanılan iç malzemenin antepfıstığı veya cevizin kokusu gelmelidir. Kaliteli ve güzel bir baklava, her şeyden önce yine kaliteli ve güzel, özenle seçilmiş ham maddelerden oluşur. Sırada sabırsızlıkla beklediğimiz son aşama kaldı, doku ve tat alma duyusu; Baklavanın kalitelisi esasen yenmesi esnasında kendini belli eder. Güzel bir baklava ağzınızda dağılır, damağınızda eşi benzeri bulunmayan bir tat bırakır, malzemeleri kalitelidir mideye dokunmaz ve mideyi yakmaz. Size de damaklarınızı şenlendirip eşsiz bir baklavaya ulaşmanın hazzını yaşamak kalır.

Login

Register | Lost your password?
× Şipariş Hattı